Ordklasser og morfologi

På denne side finder du hjælp til det store emne om græsk morfologi. Morfologi betyder formlære og handler netop om, at vi skal lære formerne at kende. Her finder du en gennemgang af de vigtigste ordklasser på dansk og du lærer, hvordan de kan bøjes (hvis de altså kan bøjes). Nogle ordklasser er mere omfattende end andre. Verber er en af de helt store ordklasser, som er dem sværeste at få styr på, da græske verber har enormt mange former sammenlignet med dansk.

I venstre side ser du en oversigt over det græske verbalsystem. Du kan klikke dig direkte ind på et emne, hvis du leder efter hjælp til noget specifikt.

I højre side ser du en oversigt over de ordklasser som gennemgås her på siden.

Morfologisk analyse

Når man lærer græsk får man ofte til opgave at lave en morfologisk analyse. Ved at øve sig i dette bliver man bedre til at genkende ordets former og man har med den morfologiske analyse skabt basen for den syntaktiske analyse. Formålet er altså at kunne bestemme præcis hvilken form et ord står i og kunne finde frem til opslagsformen.

Men hvordan griber man så en morfologisk analyse an? Lad os tage et par eksempler fra forskellige ordklasser. De følgende eksempler er simple, men giver et billede af hvilke oplysninger du skal give for at besvare en morfologisk analyse. Se gerne Basis 19.4 for en oversigt over besvarelse af en morfologisk opgave.

βάρβαροι: substantiv, maskulinum, nominativ, pluralis. Opslagsform: βάρβαρος

ἀγαθούς: adjektiv, maskulinum, akkusativ, pluralis, positiv. Opslagsform: ἁγαθός:

λαμβάνεις: verbum, imperfektiv, indikativ, præsens, aktiv, 2. person singularis. Opslagsform: λαμβάνω